Voornemens? F*ck it!


Vandaag neem ik je mee op wandeltocht, door het Horaplantsoen in Ede (foto by #alwinheij) want ik ben benieuwd naar jou! We zijn inmiddels halverwege januari 2019 en hoe staat het met al die voornemens die je had? Hoeveel had je er op je lijstje en hoeveel daarvan zijn er nog overeind?

Ik herken dat falen zo goed. Ik heb het jarenlang gedaan. Deze had ik altijd: ik wil veel meer gaan sporten, liefst iedere dag en als dat niet lukt dan ga ik zéker een half uur lang wandelen. En mocht het hard regenen dan ga ik minimaal 10x de trappen op en af lopen. En ik ga ook gezonder eten en minder en minder vaak wijn drinken. En ik ga heel vroeg opstaan. En ik ga alle ruimtes in huis opruimen. Iedere dag ga ik een ruimte flink onder handen nemen.

Pffff. Word jij ook al moe bij het idee om dit allemaal te moeten doen in het nieuwe jaar? Nou IK WEL! En dat is dus precies waarom ik altijd maar faalde. Maar dan ook gelijk met álle voornemens faalde. Voornemens stress.


Inmiddels doe ik het anders.


Ik stel een plan op met een voor mij belangrijk en realistisch doel. In kleine stappen, kleine veranderingen richting mijn doel. Dat werkt wel! Kleine stapjes verandering hebben uiteindelijk een heel groots effect. Het brein kan dat ook aan. De corticale kaarten in je hersenen moeten aangepast worden en dat kan alleen als je iets blijft dóen. Ik zal dit uitleggen. Beeld je eens in, als je hersenen een groot bos zouden zijn met grote en kleine wandelpaden. Daar is het makkelijk wandelen. De route is al zo vaak belopen, daar wandel je heerlijk relaxed. Als je van de paden gaat afwijken en je duikt het bos in dan mag je de eerste keren wel een kapmes meenemen. Overal groeien struikjes en er liggen takken verspreid. Dat loopt alles behalve relaxed. De nieuwe route is nog niet bepaald en al helemaal niet ingesleten. Dat duurt! Daar moet je echt aandacht aan besteden anders is het zo weer begroeid. Zo werkt veranderen ook in je hersenen.

Begin met die veranderingen in het klein. Als je een klein paadje hebt gevormd dan kan je steeds makkelijker je pad bewandelen. En zo stippel jij voor 2019 een mooie route uit! Veel plezier met je wandeling en het bereiken van je doel.
23 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven