Bloed chagrijnig? Als je niet op tijd eet?

Bijgewerkt op: 10 jul 2020
Als ik niet op tijd eet dan word ik bloed chagrijnig en dan ga ik van mijn stokje!

Hoe vaak hoor ik dat wel niet! Typische tekst voor een zgn suikerverbrander, wat betekend dat je lijf het niet gewend is je vetreserves om te zetten naar energie.

Je moet op tijd eten anders ga je trillen, geeuwen, krijg je hoofdpijn en/of voel je je heel erg moe. Iedere 2 uur moet je iets eten. En onbewust ben je ook nog de hele dag bezig met wel of niet iets eten.


Zo! Nu is het tijd om je energie ergens anders in te steken. Want energie heb je genoeg maar als je de hele dag eet dan is je lichaam de hele dag bezig met het verteren van dat eten. Doodvermoeiend! Dat kan anders.


De eerste stap is om tussendoortjes schrappen. Als jij 2 a 3x per dag een volwaardige maaltijd eet dan denk je niet aan snoepen en snaaien. Drink tussen je maaltijden water. Koud, warm, bruisend of plat of in de vorm van thee of koffie, natuurlijk zonder melk en suiker.

Nu krijgt je lichaam de tijd en de rust om de maaltijd te verteren. Gaat je buik knorren? Dan is dat omdat 'de bezem' door je darmen gaat. Dit geen seintje dat je honger hebt of dat je nodig iets moet eten maar dat de rommel opgeruimd wordt. Hierna wordt het hormoon Grehline afgegeven, het hongerhormoon. Ah, nu mag ik dan eindelijk eten! Nee, liever nog niet.


Ons lichaam is genetisch nauwelijks veranderd in 10.000 jaar maar onze wereld heeft een totale metamorfose ondergaan. Van een nomaden bestaan naar wolkenkrabbers. Van eten als je honger hebt, jagen te verzamelen, naar 24 uur per dag thuisbezorgd en All you can eat.

Ons lichaam wordt zwaar belast door veel eetmomenten per dag. We eten regelmatig te veel en onze voeding komt uit doosjes ipv uit de grond. En dan ga ik het nog niet eens hebben over de ontwikkelingen qua industrie en leefstijl.

Ons lijf heeft met dit alles te dealen en probeert zo goed mogelijk te blijven functioneren, want het heeft maar 1 doel, overleven.


Ga even mee, terug in de tijd. De tijd dat we nog luisterden naar de signalen van ons lichaam en voélden dat we er op uit moesten trekken (lees: bewegen!) omdat grehline, dat hongerhormoon, zich aandiende als energie reserves aangesproken werden. Nu voelen we niet meer of we honger hebben, de klok is ons hongersignaal. We jagen en verzamelen niet meer. We hebben de voorraadkast en we regelen eten via onze telefoon. We bewégen daardoor niet meer vóór het eten wat ons juíst vele gezondheidsvoordelen oplevert.

Bewegen voor je maaltijd, bewegen op je nuchtere maag maakt ontstekingsemmers aan die ingezet worden voor het geval je iets eet dat een bedreiging kan zijn voor je gezondheid. Je interne apotheek, zeg maar. Nog een voordeel is dat je door bewegen voor de maaltijd, je minder insuline nodig hebt om voeding in de cel op te nemen. Insuline is ook een vetopslag hormoon. Hoe minder insuline er nodig is hoe slanker je wordt of blijft. Daaruit kan je ook de conclusie trekken, als je niets eet maak je ook geen insuline aan. En als het vetopslaghormoon uit staat kan je veel gemakkelijker vet verbranden. Je vet inzetten voor energie.


We eten te vaak en komen daardoor nog amper in die vetverbranding, ons lijf is het niet meer gewend. En dat zou je een paar keer bloed chagrijnig kúnnen maken. Onthoudt dan dat de gezondheidsvoordelen nóg groter zijn!


Wil jij weten wat ik voor jou en/of je bedrijf zou kunnen betekenen?

Stel je vraag op: pauline@vastenthousiast.nl of 0650871390

Facebook https://www.facebook.com/vastenthousiast/

Instagram https://www.instagram.com/vastenthousiast/

YouTube https://www.youtube.com/channel/UC57B9_zgWelAbyogcGhNh0A?view_as=subscriberhttps://www.vastenthousiast.nl

Website: https://www.vastenthousiast.nl
121 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven